Ajankohtaista
Omaishoihoidon palveluseteli – Varpusen kotihoito
Miten kotihoito voi tukea omaishoitajan arkea – omaishoidon palvelusetelin käyttö Joensuussa, Lieksassa ja Pohjois-Karjalassa
Omaishoitajat tekevät päivittäin arvokasta työtä läheistensä hyvinvoinnin eteen. Yksityisen kotihoidon palvelut voivat tuoda merkittävää helpotusta omaishoitajan arkeen – sekä fyysisesti että henkisesti. Yksityinen kotihoito ei korvaa omaishoitoa, vaan toimii sen tukena, täydentäen päivittäistä hoivaa ja vapauttaen aikaa myös omaishoitajan omiin tarpeisiin ja hyvinvoinnista huolehtimiseen.
Varpusen kotihoito – joustava apu silloin kun sitä tarvitaan
Varpusen tarjoamaa yksityistä kotihoitoa on saatavilla Joensuussa, Lieksassa ja Pohjois-Karjalan alueella – joustava apu omaishoitajan jaksamisen tueksi. Tarjoamme apua niin omakustanteisesti kuin palvelusetelillä – kartoituskäynti on aina maksuton. Palvelut mukautetaan omaishoitajan ja hoidettavan tilanteeseen: aamutoimet, lääkityksen tuki, peseytyminen, ulkoilu tai vaikkapa asiointiapu – juuri sen mukaan, mitä arki vaatii.
Mikä on omaishoidon vapaa?
Omaishoidon vapaa tarkoittaa hetkiä, jolloin omaishoitaja voi pitää lakisääteisiä vapaapäiviään. Tällöin hoivattavan huolenpito järjestetään esimerkiksi yksityisen kotihoidon puolesta.
Miten omaishoidon palveluseteli toimii?
Hyvinvointialue voi myöntää omaishoidon palveluseteleitä Pohjois-Karjalan alueella – kuten Joensuussa, Lieksassa ja niiden lähikunnissa. Omaishoidon palveluseteli ei ole tulosidonnainen. Omaishoidon palvelusetelille on määritelty arvot ja sen käytöllä tuetaan asiakkaan omaa valintaa. Palveluseteli siis oikeuttaa omaishoitajaa hankkimaan hoivapalveluita esimerkiksi lakisääteisten vapaapäivien ajaksi myös yksityiseltä toimijalta. Seteli kattaa osan kustannuksista.
Sain omaishoidon palvelusetelin – mitäs nyt?
Kun hyvinvointialueesi on myöntänyt omaishoidon tuen palvelusetelin, voit valita palveluntuottajaksi hyväksytyn yksityisen toimijan, kuten Varpusen. Meillä on toimipisteet Joensuussa ja Lieksassa sekä liikumme joustavasti myös muualla Pohjois-Karjalassa.
Usein kysyttyä:
- Voiko palvelusetelin käyttää vain vapaapäiviin? Mitä jos omaishoitaja tarvitsee apua muutenkin kuin vapaapäivinä?
Esimerkki: Pekka, 87, sairastaa muistisairautta ja hänen puolisonsa Maija, 84, toimii hänen omaishoitajanaan. Sairauden edetessä Pekka ei enää pärjää yksin kotona, jolloin Maija otti yhteyttä Seniorineuvonta Ankkuriin. Hyvinvointialue kartoitti tilanteen, jonka jälkeen Maija sai omaishoidon palvelusetelin. Tämän avulla hän voi hankkia hoivapalveluita esimerkiksi lakisääteisten vapaapäivien ajaksi.
Maija otti yhteyttä Varpuseen ja sairaanhoitajamme tuli maksuttomalle kartoituskäynnille heidän kotiinsa Joensuussa. Kartoituksessa käytiin yhdessä läpi Pekan avuntarve ja omaishoidon vapaisiin liittyvät järjestelyt. Tämän jälkeen laadittiin palvelusopimus, joka kattaa omaishoidon vapaiden aikaiset käynnit.
Varpuselta voit hankkia palveluja lisäksi myös omakustanteisesti
Maija toivoi myös mahdollisuutta jatkaa itselle tärkeitä harrastuksia kahdesti viikossa. He päättivät ostaa Varpuselta lisäkäyntejä omakustanteisesti – näihin he voivat hyödyntää kotitalousvähennystä, joka tekee järjestelystä edullisemman.
Voimme räätälöidä kokonaisuuden sopivaksi – yhdistäen Hyvinvointialueen tuen ja Varpusen palvelut.
Tiesithän, että omaishoitajien tukena on myös: Omais- ja perhehoitokeskus Onneli, josta saa neuvontaa ja ohjausta omaishoidon tukeen sekä ikääntyneiden perhehoitoon liittyvissä kysymyksissä.
Kotihoito keventää arkea ja tuo turvaa
Omaishoitaja saa mahdollisuuden palautua ja keskittyä omaan hyvinvointiinsa sillä aikaa, kun luotettava ammattilainen pitää huolen omaishoidettavasta. Palvelumme tuo mukanaan sekä käytännön apua että inhimillistä tukea – ilman kiirettä, ilman huolta. Yksityinen kotihoito voi olla korvaamaton osa toimivaa hoivakokonaisuutta.
Ota meihin yhteyttä
yhteystiedot
– suunnitellaan yhdessä ratkaisu, joka helpottaa arkeanne!